icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-twitter icon-youtube icon-twitter icon-x.com icon-instagram close icon-close icon-arrow-down icon-plus

Meer weten? We horen je graag!

070 750 74 74
info@flink.nl

De multisite mogelijkheden van Drupal

Drupal is één van de meest gebruikte open source content management systemen ter wereld en is uitermate geschikt voor de realisatie van eenvoudige tot zeer complexe websites. Een unieke kracht van Drupal is de mogelijkheid om een multisite op te zetten. Voor organisaties die meerdere websites hebben of in de toekomst willen opzetten, is de multisite-opzet in Drupal dan ook de perfecte oplossing.

Meer weten over de multisite mogelijkheden van Drupal? Bel ons op 070 750 74 74 of laat een berichtje achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Paul onze backend developer duikt in GA4 dashboards

Wat is een Drupal multisite website?

Simpel gezegd is een multisite een netwerk van meerdere websites, die de technische bron met elkaar delen, maar wel hun eigen content en CMS toegang hebben. Daarbij hebben we de keuze om ook de presentatielaag volledig te delen, maar is het ook mogelijk om visueel onderscheid tussen de websites te maken. Grote(re) verschillen tussen de websites - functioneel of visueel - zijn ook mogelijk. Daar hebben we bij Flink een goede werkwijze voor uitgedacht. Kortom: een multisite in Drupal biedt je de mogelijkheid om meerdere websites te ontwikkelen, die allemaal dezelfde technische en functionele bron delen.

De voordelen van een multisite website in Drupal

Om een nieuwe website te ontwikkelen die als multisite kan functioneren, is geen extra investering nodig. Zodra de nieuwe website ontwikkeld is, is het vervolgens heel eenvoudig om binnen de multisite opzet één of meerdere nieuwe websites op te nemen. Het is dus vele malen goedkoper, sneller en duurzamer om op deze wijze nieuwe websites uit te rollen. 

Een ander belangrijk voordeel is dat het onderhouden en doorontwikkelen van de websites binnen de multisite-opzet, een stuk voordeliger is dan dit voor meerdere websites apart op te pakken. Drupal updates hoeven maar één keer te worden uitgevoerd en nieuwe features hoeven maar één keer te worden ontwikkeld, om deze vervolgens naar alle websites binnen de multisite uit te rollen. 

Het verhaal van Prowareness wordt nu in één oogopslag verteld
Don Croes Prowareness

In sommige gevallen is er de wens bepaalde content tussen de websites uit te wisselen of bepaalde content slechts op één plek te beheren en te delen. Ook dit is heel goed mogelijk binnen de multisite opzet in Drupal.

Is er een limiet aan het aantal websites?

Eigenlijk niet! Het is al vanaf twee websites voordelig om na te denken over een multisite opzet. In de regel wordt het voordeel groter bij een groter aantal websites. Het is zelfs mogelijk om een multisite te ontwikkelen voor honderden websites! Dit vergt als vanzelfsprekend wel meer van de onderliggende hostingcapaciteit, maar daar zijn voldoende oplossingen voor beschikbaar.

Sparren met Flink?

Ben je benieuwd of een multisite website een goede oplossing kan zijn voor jouw vraagstuk? Zijn er nog specifieke wensen die je graag met ons zou willen bespreken? Neem dan contact met ons op! We adviseren je graag over de mogelijkheden van een Drupal multisite website voor jouw project.

Meer weten over de multisite mogelijkheden van Drupal?

Bel ons op 070 750 74 74 of laat een berichtje achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!