icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-twitter icon-youtube icon-twitter icon-x.com icon-instagram close icon-close icon-arrow-down icon-plus

Meer weten? We horen je graag!

070 750 74 74
info@flink.nl

Multisite: meerdere websites in één systeem

#multisite
#netwerkvanwebsites
#effieciënt
#toekomstbestendig

Veel organisaties hebben niet één website, maar een heel palet aan websites. Van een paar tot soms wel meer dan honderd. Hoe behoud je structuur in zo’n groot online landschap? En hoe voorkom je dat de beheer- en doorontwikkelkosten uit de hand lopen?  Een multsite zou zomaar het antwoord op die vragen kunnen zijn.

Meer weten over de multisite mogelijkheden van Drupal? Bel ons op 070 750 74 74 of laat een berichtje achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Paul onze backend developer duikt in GA4 dashboards

Wat is dat eigenlijk, een multisite?

Eenvoudig gezegd is een multisite een netwerk van meerdere websites, die de technische bron met elkaar delen, maar wel hun eigen toegang tot het Content Management Systeem (CMS) hebben. Met ieder een eigen indeling en content. Daarbij is het mogelijk om de presentatielaag één op één gelijk te houden, maar is het net zo goed mogelijk om een visueel en/of functioneel onderscheid tussen de websites te realiseren. Zelfs grotere functionele of visuele verschillen tussen de websites zijn mogelijk. Kortom: een multisite biedt je de mogelijkheid om vanuit één centraal systeem - efficiënt en snel - meerdere websites te ontwikkelen, te onderhouden én door te ontwikkelen.

Een multisite groeit mee

Het is relatief eenvoudig om na de ontwikkeling van een multisite, binnen ditzelfde systeem nog meer nieuwe websites te realiseren. Vanuit een multisite-systeem nieuwe websites lanceren is goedkoper en sneller dan allemaal losse websites realiseren. Een ideale oplossing dus, als je organisatie groeit en er steeds meer websites bij komen.

Efficiënt contentbeheer

Contentbeheer in een multisite is ontzettend efficiënt. Je kunt ervoor kiezen om specifieke content tussen verschillende websites in de multisite uit te wisselen. Ook kan er content vanuit één centrale plek worden beheerd om deze op alle websites in de multisite te tonen. Uiteraard kan er ook per website exclusieve content worden gecreëerd en gepubliceerd.

Het verhaal van Prowareness wordt nu in één oogopslag verteld
Don Croes Prowareness

Zit er een maximum aan het aantal websites?

Het simpele antwoord is nee. Het is al vanaf twee websites slim om na te denken over een multisite en in bijna alle gevallen groeit het voordeel mee met het aantal websites dat ontwikkeld moet worden. Bij Flink hebben we zelfs een multisite in beheer met meer dan honderd websites! Dit vraagt natuurlijk wel wat meer van de bijbehorende hosting, maar dit is bijvoorbeeld op te lossen door dedicated hosting. Dedicated hosting is een krachtige oplossing voor hosting, perfect voor websites met hoge eisen zoals een multisite. Met een dedicated server beschik je over exclusieve toegang tot een complete server.

De keuze van Flink: een multisite in Drupal

Flink is een Drupal Powered Digital Agency, gespecialiseerd in het ontwikkelen van  toekomstbestendige websites met het Open Source CMS Drupal. Eén van de grote voordelen van Drupal, is dat dit CMS een ontzettend krachtige multisite-oplossing biedt. Het onderhoud en de doorontwikkeling van de websites binnen een multisite, is ook voordeliger dan wanneer dit voor meerdere websites apart moet worden opgepakt. De reguliere Drupal-updates hoeven namelijk maar één keer te worden uitgevoerd en nieuwe functionaliteiten hoeven ook maar één keer te worden ontwikkeld, waarna deze eenvoudig naar alle websites binnen de multisite kunnen worden uitgerold. 

Met Flink in gesprek over een multisite?

Denk je erover na om een multisite te realiseren? We gaan graag met je in gesprek over alle mogelijkheden! Bel ons op 070 750 74 74 of laat een berichtje achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!