Afgelopen kwartaal nam onze digital designer Magali ons tijdens een Flink Talk mee in de wereld van search – een onmisbare functionaliteit waar veel kansen liggen. We doken in de vraag: waarom zoeken mensen op een website en hoe kunnen we die ervaring voor hen verbeteren?
Wist je dat 50% van de gebruikers ‘search-dominant’ is? Deze gebruikers kiezen direct voor de zoekbalk om snel te vinden wat ze nodig hebben. Dit doen ze niet altijd omdat ze de content niet kunnen vinden via de navigatie, maar omdat zoeken voor hen de snelste en makkelijkste weg is.
Tegelijkertijd kan een complexe navigatie of een overvloed aan informatie gebruikers ertoe aanzetten de zoekfunctie te gebruiken. Wat de reden ook is: gebruikers verwachten slimme, nauwkeurige zoekresultaten zoals ze gewend zijn van Google. Wanneer die resultaten niet aansluiten, haakt bijna de helft van de gebruikers direct af. Een goede zoekfunctie is dus essentieel.
Hoewel filters kunnen helpen om de resultaten te verfijnen, gebruiken de meeste mensen ze niet of weinig. Ook verrijkte zoekresultaten (zoals suggesties of populaire zoektermen) worden vaak genegeerd of gezien als promotie. Dit fenomeen, ‘bannerblindheid,’ zorgt ervoor dat gebruikers die content overslaan – tenzij de suggesties écht goed en relevant zijn.
Natuurlijk hebben suggesties wel effect, omdat gebruikers ze onbewust waarnemen, waardoor je subtiel kunt sturen op bepaalde termen en de breedte van je website kunt laten zien. Maar er zijn gelukkig nog veel andere manieren om de zoekfunctie in je website slimmer en bruikbaarder te maken:
Een goede navigatie en een goed gepositioneerde zoekbalk gaan hand in hand. Op desktop is het slim om de navigatie altijd zichtbaar te houden en niet weg te stoppen achter een menu. De zoekbalk moet zo mogelijk op elke pagina, op dezelfde plek aanwezig zijn. Dit zorgt voor een consistente, herkenbare zoekervaring. En denk ook aan een geavanceerde zoekfunctie: biedt deze aan als extra optie, bijvoorbeeld met de boodschap “Niet gevonden wat u zocht? Probeer geavanceerd zoeken.”
In Google Analytics kun je zien welke zoektermen gebruikers invoeren in de zoekbalk op je website. Door deze zoeklogs te analyseren, kun je waardevolle inzichten verkrijgen, zoals welke informatie gebruikers zoeken maar niet kunnen vinden, welke zoekwoorden ze gebruiken, en of er een verschil is tussen hun taalgebruik en de termen op je website.
Het analyseren van zoeklogs kan snel en globaal, bijvoorbeeld om populaire zoektermen te identificeren. Dit kan al helpen om kleine verbeteringen door te voeren. Bijvoorbeeld het toevoegen van synoniemen of het aanpassen van specifieke content. Maar diepere analyses – zoals het ontdekken van patronen of structurele verbeterpunten – vragen meer tijd en inspanning. Beide niveaus van analyse zijn waardevol, afhankelijk van je doelen.
Met een slimme, gebruiksvriendelijke zoekfunctie begrijp je beter wat je gebruikers nodig hebben. Daarmee zet je een belangrijke stap naar een optimale gebruikerservaring.
Is het jou trouwens opgevallen dat we bij Flink geen zoekbalk hebben?
Dat klopt! Want het is niet altijd nodig om een zoekfunctie op te nemen in je website. Een site met een platte structuur en een redelijk statische inhoud heeft geen zoekfunctie nodig. Wordt je site continue geupdate met nieuwe artikelen, blogs, een kennisbank en heeft je site een complex menu? Dan is een zoekfunctie een must!
Op zoek naar een strategische online partner waar je die stap extra mee zet? We gaan graag met je in gesprek over jouw online uitdagingen. Laat een berichtje achter, dan nemen we snel contact met je op!