icon-mail icon-phone icon-facebook LinkedIn icon-twitter icon-youtube icon-twitter icon-x.com icon-instagram close icon-close icon-arrow-down icon-plus

Meer weten? We horen je graag!

070 750 74 74
info@flink.nl

Nieuws

Mooie apps voor minder? Ga hybrid!

#app
#onlinestrategie
#development

Jarenlang is native app ontwikkeling de onbetwiste standaard geweest in de realisatie van apps voor smartphones. Bij Flink zijn we ervan overtuigd dat de hybrid app daar verandering in gaat brengen! Hybrid apps worden ontwikkeld met webtechnologie en zijn met één en dezelfde codebase geschikt voor zowel iOS als Android devices. Dit in tegenstelling tot native apps die per platform in verschillende codetalen worden ontwikkeld. Dat scheelt dus fors in de ontwikkelingskosten en doorlooptijd.

Hybrid app Flink

Het gebruik van internet en apps op smartphones blijft stevig doorgroeien. Net als het aantal mensen met een moderne smartphone. De smartphone speelt steeds meer een onmisbare rol in ons dagelijks bestaan. Van online shoppen tot navigeren en van bankieren en beleggen tot het doen van de belastingaangifte. Steeds meer en steeds vaker mobiel.

Voor merken en organisaties is dit een heel belangrijk gegeven. De uitdaging is jezelf, je diensten of producten zo goed mogelijk op het mobiele platform te presenteren. Niet alleen met een moderne responsive website, maar voor specifieke functionaliteiten is ook een sterke mobiele app een onmisbare toevoeging.

Wanneer kies je voor een app?

Er zijn veel verschillende redenen om een app te laten ontwikkelen. Vaak is de wens gedreven door de technische mogelijkheden en de goede user experience die apps bieden. Het is daarbij heel belangrijk om scherp te hebben welke functie(s) de app moet bevatten en welke rol de app inneemt in het totale digitale aanbod van een merk of organisatie. Het is in de meeste gevallen geen keuze meer tussen een website óf een app, maar meer een kwestie van zorgen dat deze elkaar aanvullen of zelfs versterken.

Kies niet voor een website OF een app maar zorg dat ze elkaar aanvullen of zelfs versterken

Neem bijvoorbeeld de app van ING. In de app zijn een aantal belangrijke functies van Mijn ING beschikbaar gemaakt. Zo kan je snel, eenvoudig en veilig een aantal bankzaken regelen en mobiele betalingen doen. Deze gebruikservaring zou heel anders zijn als je hiervoor op je smartphone eerst naar een mobiele site zou moeten navigeren, moest inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord, enzovoorts. Voor alle informatie over de producten en diensten van ING en het regelen van meer complexe zaken kan je dan weer op de website van ING terecht.

Een goede app maakt het leven makkelijker!

Of een gebruiker je app zal downloaden hangt vooral af van de relevantie en meerwaarde die de app deze gebruiker biedt. De app moet het leven makkelijker of leuker maken. Goede apps worden niet eenmalig gebruikt, maar krijgen een plekje in het dagelijkse leven van de gebruiker. Denk aan apps als Facebook, WhatsApp, Spotify, Strava, Yellowbrick en Google Maps.

Wat zijn dan de voordelen van een app?

Apps bieden in principe (er zijn ook slechte apps natuurlijk!) een goede gebruikerservaring, snelle performance en een vaste, vertrouwde plek op de homescreens van gebruikers. Daarnaast kunnen apps gebruik maken van device specifieke features zoals de camera, contactenlijst, gps of het fotoalbum. Een paar uitzonderingen daargelaten zijn deze opties alleen goed in te zetten in een mobiele app. De mogelijkheid om pushberichten te versturen en het feit dat apps op de achtergrond kunnen blijven werken zijn ook belangrijke voordelen. Voor sommige merken en organisaties is de aanwezigheid in de app stores ook nog een belangrijke motivatie!

Native of hybrid?

Wanneer je een app wil laten ontwikkelen zijn er grofweg twee mogelijkheden. Je kan kiezen voor een app die is ontwikkeld met de native programmeertaal van het mobiele platform (Swift op iOS, Java op Android) of voor een hybrid app. Een hybrid app is ontwikkeld met moderne webtechnologiën (HTML, CSS, Javascript). Beide oplossingen hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Om de juiste keuze te kunnen maken is het belangrijk goed op een rij te hebben wat de belangrijkste verschillen tussen native en hybrid apps zijn.

 

Performance en gebruikerservaring

Dit is een makkelijke. Native apps bieden nu eenmaal de beste gebruikservaring. De performance is beter dan bij een hybrid app en de grafische mogelijkheden zijn uitgebreider. In hybrid apps wordt de native feel  nagebootst, waardoor de gebruikservaring net iets minder vloeiend is. Deze technologie is inmiddels wel zo ver gevorderd dat je, om dit verschil te kunnen zien, een behoorlijk getraind oog moet hebben.

Device specifieke features

De toegang tot de device specifieke features zoals de camera, contactenlijst en notificaties is voor beide oplossingen gelijk. De mate waarin je deze features kan gebruiken en naar je eigen hand kan zetten is voor hybrid apps iets minder uitgebreid dan voor native apps. In veruit de meeste gevallen levert dit geen onoverbrugbare issues op in het bereiken van de optimale gebruikservaring.

Ontwikkeltijd en kosten

Het grootste verschil tussen hybrid apps en native apps is zoals gezegd de codetaal waarin deze worden ontwikkeld. Een hybrid app wordt ontwikkeld op basis van webtechnologie en wordt vanuit één codebase ontwikkeld. Native apps worden in twee compleet verschillende platform specifieke codetalen ontwikkeld. Dit heeft natuurlijk een groot effect op de ontwikkelkosten, ontwikkeltijd en onderhoudskosten. Deze liggen voor native apps dan ook aanzienlijk hoger dan voor hybrid apps.

Een hybrid app is een heel goed alternatief en een stuk vriendelijker voor je budget

Als budget geen issue is en als de app moet voldoen aan de allerhoogste eisen zou je dus nog steeds moeten kiezen voor de native app. In alle andere gevallen is de hybrid app een heel goed en budgetvriendelijk alternatief!

Flink gaat hybrid!

Waar we voorheen in samenwerking met externe app ontwikkelaars een app voor onze klanten ontwikkelden, kunnen we deze nu volledig in huis bedenken, ontwerpen en ontwikkelen! We zorgen ervoor dat de app naadloos aansluit bij de website en perfect past in de online strategie van onze klanten. 

 

Hybrid apps zijn een prachtig alternatief voor hun veel duurdere en minder flexibele native tegenhanger. Daarnaast biedt deze nieuwe technologie ons de gelegenheid om onze jarenlange ervaring in het ontwikkelen van online projecten nu ook in te zetten bij het ontwikkelen van sterke mobiele apps. Een ijzersterke combinatie!
 

Verder praten?

Benieuwd naar de kansen voor uw merk of organisatie? Onze hybrid demo app “live” zien? We komen graag een keer bij je langs om de mogelijkheden te bespreken.