Net zoals er vele wegen naar Rome zijn, zijn er ontzettend veel manieren waarop je een website kunt (laten) ontwikkelen. Bij Flink zijn we een grote voorstander van de scrum-methode. Waarom? Omdat je stap voor stap - story voor story en sprint voor sprint - een resultaat ontwikkelt dat past bij wat je als organisatie zoekt én wat jouw eindgebruikers nodig hebben. Ontdek welke 5 voordelen wij zien.
Vroeger - en in de praktijk doen veel ontwikkelaars dit nog steeds - werkten we in de digitale wereld nog voornamelijk volgens de waterval-methode. Oftewel: een bureau maakt een volledig functioneel ontwerp met wireframes per pagina, ontwikkelt daarna een visueel ontwerp van alle pagina's en onderdelen en gaat daarná pas ontwikkelen.
Is dat erg? Niet per se. Maar in de meeste gevallen kom je er met deze aanpak te laat achter dat er iets is ontworpen dat niet gebouwd kan worden. Of dat er veel te weinig uren zijn - en dus ook te weinig budget is - voor wat er is bedacht. Of erger: dat jij als klant iets heel anders bedoelde… Dan moeten jullie samen weer terug naar de tekentafel: uren weg, budget weg, en geen resultaat behaald.
Dit is verleden tijd met scrum. Een werkwijze die helpt om samen naar de eindstreep te sprinten: een kwalitatieve website of andere digitale uitwerking die écht van waarde is voor jouw klanten. Hierbij begin je met het afstemmen van de (globale) inhoud en scope, en stel je vervolgens prioriteiten zodat het team eerst de onderdelen oppakt waar de meeste waarde in zit. Vervolgens zet je deze vers-ontwikkelde-onderdelen na een relatief korte sprint - bij ons meestal een periode van 2 weken - direct op een acceptatie-omgeving (live, maar nog niet zichtbaar voor klanten) zodat je de pagina’s direct kunt vullen met de juiste content en kunt delen met je stakeholders. Fijn
We geven toe: het is soms wel een intensief traject. Om nog even een quote erin te gooien van Ken Schwaber, een andere mede-uitvinder van Scrum: “Scrum is like your mother-in-law, it points out ALL your faults." Je ziet dus al vrij snel waar je nog moet verbeteren, wat er misgaat, wat je nog uit te zoeken hebt. Maar dat is dan ook de kracht van de scrum-methode. Samen met de volgende 5 voordelen is dit het dubbel en dwars waard.
Net zoals in ‘het echte leven’ veranderen plannen, wensen en inzichten continu. Er zijn bijvoorbeeld tijdens het project nieuwe ontwikkelingen waardoor de vraag, jullie aanbod of de technologie verandert. De scrum-methode stelt ons in staat om daarop in te spelen zonder dat het hele project in de soep loopt. Je werkt in korte sprints van een aantal weken, evalueert en stuurt bij.
Op deze manier zorg je dat je altijd ontwikkelt wat er écht nodig is, en niet wat je maanden geleden dácht nodig te hebben. Je levert dus continu werkende deelprojecten, onderdelen en functionaliteiten op. Daarnaast gaan we er bij scrum ook vanuit dat een website nooit klaar is: deze groeit mee met jouw ambities als organisatie en de veranderingen in de markt.
Bij de scrum-methode werk je intensief samen met designers, developers, de scrum master en de product owner vanuit jouw organisatie. Iedereen focust vanuit zijn of haar expertise op de te maken onderdelen en zo zorg je er samen voor dat eventuele uitdagingen vanaf het begin of direct tijdens de realisatie opgepakt worden en dat jullie een werkende functionaliteit of onderdeel van een website kunnen opleveren.
Lees ook: Zó own je jouw rol als Product OwnerDoordat de product owner - en daarmee de organisatie - bij de scrum-methode direct vanaf het begin inhoudelijk betrokken is, zorg je dat het project geen black box is maar een transparant en dynamisch proces waarin iedereen weet waar we op dit moment staan. De product owner informeert bijvoorbeeld ook de stakeholders, waardoor het project niet alleen functioneel goed uitgevoerd wordt maar uiteindelijk ook breed gedragen wordt binnen de organisatie.
Een backlog vol met fancy ideeën is leuk, maar welke functionaliteiten leveren nu echt iets op? Met de scrum-methode prioriteer je continu de onderdelen met de meeste impact, waardoor de kans kleiner is dat je aan de slag gaat met overbodige toeters en bellen. Je blijft testen, onderzoeken, overleggen en de prioriteit van stories afwegen. Dat klinkt misschien als veel werk maar betekent in de praktijk: geen budgetverspilling of halfbakken features, maar een kwalitatieve website die gevuld is met waardevolle functionaliteiten. Maximale waarde uit je budget dus!. Maximale waarde uit je budget dus!
Bij scrum doe je elke dag een stand-up: oftewel, even kort bijpraten met het hele team. Vaak letterlijk staand (ook als je online meedoet), zodat je lekker actief betrokken bent. Door deze korte meetup weet iedereen precies waar we nu staan, waar we vastlopen, en is er ook direct overleg om obstakels op te lossen: wie pakt wat op? Wat missen we nog?
ALTIJD MOGELIJK OM TE SPARREN
Bij de scrum-methode kun je ieder moment van de dag met elkaar sparren, bellen of een story (voor)bespreken of voor akkoord opleveren. Je hoeft dus niet te wachten tot daar tijd voor is in de planning. Zo houd je korte lijntjes, is de Product Owner altijd nauw betrokken en houden we het tempo er goed in!
Daarnaast hebben de sprints vaak een vast ritme: je start met een sprint backlog (wat gaan we maken en hoe moet het werken?), gaat aan de slag, hebt dagelijks de stand-up, en eindigt met een livegang en sprint review. Tijdens deze laatstgenoemde evaluatie kijk je samen naar wat er is opgeleverd: hoe ging het proces, wat kan er beter, wat staat er nog open? Je blijft dan ook continu, op een laagdrempelige manier in gesprek en zorgt dat iedereen weet waar je als team naartoe werkt. Zo raak je gaandeweg steeds beter op elkaar afgestemd en behaal je nóg betere resultaten. Dus: geen verrassingen – in ieder geval zo min mogelijk - en vooral gewoon duidelijke afspraken en een strakke planning.
We zeiden het al: je hebt met de scrum-methode geen eindeloze tekentafel-sessies meer nodig of ellenlange ontwikkeltrajecten waar pas na maanden iets zichtbaar wordt. Je levert razendsnel werkende deelprojecten op die zelfs al live zouden kunnen. Je ziet als team en als organisatie dus direct het resultaat en kunt de feedback hierop meteen weer meenemen in verdere ontwikkeling. Dát is het voordeel van korte sprints: snelheid, inzicht en wendbaarheid.
Doordat het tempo bij scrum zo hoog ligt, realiseer je veel complete websites al in drie tot vier sprints. Met een gemiddelde sprint-tijd van twee weken komt dit dus neer op een doorlooptijd van maar zes tot acht weken! En heeft de Product Owner in hetzelfde tempo aan de content gewerkt en dit al in de website toegevoegd? Dan zou je in theorie al direct na afronding van de laatste sprint jullie nieuwe website kunnen lanceren. Zet de champagne maar alvast klaar!
Om onze lofzang op scrum nog even in een notendop te vangen: met de scrum-methode kom je onderweg dus niet voor verrassingen te staan en bouw je vanaf het begin aan wat écht waardevol is. Het houdt je scherp, flexibel en altijd gefocust op wat het meest belangrijk is. Hebben we je overtuigd?
Benieuwd hoe we scrum in kunnen zetten om jouw Drupal-website, volledige multisite of andere online omgeving te ontwikkelen? We vertellen je er graag meer over!
Neem contact op