icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-twitter icon-youtube icon-twitter icon-x.com icon-instagram close icon-close icon-arrow-down icon-plus

Meer weten? We horen je graag!

070 750 74 74
info@flink.nl

Nieuws

Is het straks over in een Flash?

Sinds de komst van mobile media is een duidelijke verschuiving zichtbaar van Flash naar andere toepassingen als HTML5 en JavaScript. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? En welke impact heeft deze ontwikkeling op bedrijven? Web Designer en animatiegoeroe Wouter Langen legt uit. In duidelijke aap/noot/miestaal...

Wat begon als licht gegons, is uitgegroeid tot luid tromgeroffel: Flash wordt steeds meer naar de achtergrond geduwd. Met de introductie van iPhones was het probleem een feit. Apple koos er immers bewust voor Flash niet te ondersteunen. Echter de werkelijke doorslag kwam met de introductie - en massale omarming - van de iPad. Het is duidelijk dat er momenteel één mediagigant aan de touwtjes trekt.

Openheid betekent grotere productiviteit

Binnen de internetbranche is het al enige tijd duidelijk dat het aandeel van Flash reducerend is, zich slechts blijft lenen voor zeer specifieke toepassingen als interactieve video en high endgames. Internetbureaus doen er dan ook verstandig aan hun klanten hier tijdig en goed over te informeren. ‘Klanten roepen soms iets over dat ze HTML5 willen, terwijl dit op hun website helemaal niet relevant is. Ze laten zich dan onbewust leiden door een hype en niet door onafhankelijk advies', aldus Wouter. Zelf heeft hij zich de afgelopen jaren goed bijgeschoold in de transitie naar andere middelen. Volgens hem maakt HTML5 hier wel onderdeel van uit, maar is het zeker niet een alles overkoepelende oplossing voor dit mobile media vraagstuk. ‘Ontwikkeling met Flash is tijdrovend en het is daarnaast een gesloten tool. Wij gebruiken een open source platform waarin we met HTML en JavaScript werken. Zo hebben we toegang tot toepassingen die in de JavaScript community reeds beschikbaar zijn. De basale toepassingen worden door JavaScript aangeboden. Meer complexe toepassingen zullen hier in de toekomst wel bijkomen'.

Een spannende tijd voor animatie

De ontwikkelingen binnen animatie, of beter: Rich Internet Applications (RIA), worden bij Flink nauwgezet gevolgd. Flash wordt in beperkte mate en onder kritisch oog, nog toegepast. Bestaande Flash-onderdelen van klanten worden zoveel mogelijk geconverteerd naar non-Flash formats. Wouter ziet dit niet als een groot obstakel. De verschillende animatiesoftware delen een groot deel van hun programmeertaal, dus de basiskennis beheerste hij al. ‘Bovendien wordt het met JavaScript straks alleen maar leuker en mooier', legt hij enthousiast uit, ‘er is al veel meer mogelijk, maar computers moeten het ook kunnen dragen - daarin ligt de volgende uitdaging'. Als die uitdaging getackeld is, ligt wat hem betreft de weg open naar een grotere toepassing van 3D-animatie. Een ding is zeker: de wereld van RIA is momenteel zelf enorm in beweging. Slimme spelers plukken daar nu al de vruchten van.