icon-mail icon-phone icon-facebook LinkedIn icon-twitter icon-youtube icon-twitter icon-x.com icon-instagram close icon-close icon-arrow-down icon-plus

Meer weten? We horen je graag!

070 750 74 74
info@flink.nl

Artikel

Een definitief einde aan Drupal 7

#drupal7
#endoflife
#upgrade

Drupal.org heeft aangegeven dat de ondersteuning voor Drupal 7 - na meerdere keren verlengen - definitief stopt op 5 januari 2025. Dit markeert het einde van officiële ondersteuning, precies 14 jaar na de lancering op 5 januari 2011. Met meer dan 335.000 websites die nog steeds op Drupal 7 draaien, is er dus aardig wat werk aan de winkel!

Direct in gesprek met Flink over de upgrade van jouw Drupal 7 website naar Drupal 10? Stuur ons een mailtje of bel ons op 070 750 74 74, dan helpen we je graag verder!

Drupal 7 end of life

Wat als je website nog op Drupal 7 draait? 

Wat de beste oplossing is hangt natuurlijk af van de omvang en complexiteit van je website, maar ook van je wensen, ambitie en budget. In grote lijnen zijn er vier oplossingsroutes:

  1. De website laten draaien in Drupal 7 en het beheer bij een derde partij onderbrengen, voor de noodzakelijke ondersteuning;
  2. Upgraden naar Drupal 10, met behoud van het bestaande design;
  3. Upgraden naar Drupal 10, met een vernieuwd design;
  4. De website goed tegen het licht houden (strategie, techniek en design) om deze from scratch in Drupal 10 te realiseren. Eventueel met migratie van content van de Drupal 7 website.

Ten eerste raden we het af om voor de eerste optie te gaan. Dit is wat ons betreft een escape route als er geen budget is om voor één van de andere mogelijke oplossingsroutes te gaan. Je wint er enkel wat extra tijd mee, maar het biedt geen oplossing voor de langetermijn. Gezien de leeftijd van Drupal 7 zijn veel websites in deze versie al meer dan vijf jaar geleden ontwikkeld. In onze ervaring zijn daarmee de eerste twee genoemde opties vaak niet voldoende en gaat het gesprek al snel over de invulling van de derde of vierde optie, of iets daartussenin.

Wij zijn als Flink voorstander van de vierde optie: het herijken van de online strategie en het in kaart brengen van het complete online landschap, om vervolgens de rol die de website hierin aanneemt tegen het licht te houden. Door dit strategische voortraject te bewandelen, zorgen we voor een toekomstbestendige upgrade van jouw website naar Drupal 10. 

Wat is de impact voor mijn website?

De upgrade van Drupal 7 naar Drupal 10 is niet eenvoudig en komt voor een groot deel neer op een herontwikkeling van de website. Dit is de laatste upgrade met zo’n grote impact, omdat Drupal vanaf versie 8.0 veel makkelijker naar een nieuwe versie geüpdatet kan worden. De techniek van Drupal kan hierdoor dus heel wat jaren mee. Wat de impact van deze upgrade voor jouw website precies inhoudt, is van allerlei factoren afhankelijk. We gaan graag met je in gesprek over de mogelijke oplossingsroutes en de bijbehorende impact op budget en tijd.

Van Drupal 7 naar 10 upgraden?

Wil je jouw website van Drupal 7 naar Drupal 10 upgraden? We helpen je graag! Geef ons een belletje of stuur een mail en we komen snel bij je terug.

Contact met Flink