icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-twitter icon-youtube icon-twitter icon-x.com icon-instagram close icon-close icon-arrow-down icon-plus

Meer weten? We horen je graag!

070 750 74 74
info@flink.nl

Artikel

Digitale toegankelijkheid: elke gebruiker is welkom

#digitoegankelijk
#WCAG
#drempelvrij

In 2023 is het vanzelfsprekend dat websites niet alleen functioneel en aantrekkelijk zijn, maar ook snel, veilig en responsive. Als het gaat om digitale toegankelijkheid, is dit nog lang niet de standaard voor websites. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Digitale toegankelijkheid is namelijk essentieel voor een inclusieve samenleving en een eerlijkere toegang tot digitale informatie en diensten. Bij Flink vinden we dat iedereen mee mag doen. Jij toch ook?

 Afbeelding digitale toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid in Nederland

Digitale toegankelijkheid is in Nederland een groeiend aandachtspunt. Hoewel het voor de overheid al sinds 2008 verplicht is om websites toegankelijk te maken, is pas in 2018 wettelijk vastgelegd dat er aan de normen voor digitale toegankelijkheid moet worden voldaan. De wetgeving gaat in de nabije toekomst echter veranderen, waardoor ook (kleinere) bedrijven onder de verplichting gaan vallen. Op 28 juni 2025 wordt namelijk de European Accessibility Act in alle EU-lidstaten ingevoerd. Hierdoor moeten onder andere websites van telecommunicatiedienstverleners, transportbedrijven, financiële dienstverleners en webshops ook aan de WCAG-richtlijnen gaan voldoen. En dat is maar goed ook, want in Nederland leven er miljoenen mensen met een beperking. Bijvoorbeeld:

  • Visuele beperking: blind, slechtziend of kleunrenblind
  • Auditieve beperking: doof of slechthorend
  • Motorische beperking
  • Autisme of ADHD
  • Dyslexie
  • Laaggeletterdheid

Werk aan de winkel

Hoewel het voor overheidswebsites nu al verplicht is om te voldoen aan de normen voor digitale toegankelijkheid, zijn nog lang niet alle Nederlandse overheidswebsites digitaal toegankelijk. Een onderzoek uit 2021 van Stichting Accessibility laat bijvoorbeeld zien dat slechts 8% van de onderzochte websites van gemeenten voldeed aan de wettelijke normen voor digitale toegankelijkheid. Er is dus nog werk aan de winkel om de digitale toegankelijkheid in Nederland te verbeteren.

De standaard bij Flink

Bij Flink is digitale toegankelijkheid onderdeel van onze standaard aanpak: bij elk nieuw project dat wij starten houden we er rekening mee. In het ontwerp zorgen we voor voldoende contrast en ruimte met een heldere gebruikerservaring (UX). Binnen de ontwikkeling streven we naar een optimale balans tussen technische toegankelijkheid, hoge prestaties en visuele aantrekkelijkheid. We werken op ten minste WCAG A-niveau voor alle nieuwe projecten van onze klanten. Is er vanuit de klant behoefte aan een hoger niveau (AA of AAA)? Dan kan kunnen we hier ook rekening mee houden en in adviseren. Om websites toegankelijk te maken werken we met de meest recente technieken en standaarden, waaronder semantisch correcte HTML-code, ARIA-labels en diverse tools zoals Chrome Lighthouse en Wave.

Onze aanpak om websites toegankelijker te maken

  1. Eerst inventariseren we wat de ambitie is van de opdrachtgever, zodat we weten welk toegankelijkheidsniveau het uitgangspunt is. Vaak is dit niveau A of AA.    
  2. We doen een quick scan van de website. De website wordt hierbij getest op vier principes: waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust. Ieder principe is ingedeeld in richtlijnen en elke richtlijn heeft toetsbare succescriteria op niveau A, AA of AAA.  
  3. Na de quick scan rapporteren we onze bevindingen aan de opdrachtgever. 
  4. Nu duidelijk in kaart is gebracht welke onderdelen van de website aangepakt moeten worden, stellen we samen met de opdrachtgever een backlog op. Vervolgens trekken we in de sprint samen op om de toegankelijkheid van de website op het gewenste niveau te krijgen.
  5. Op verzoek kunnen we de website ook laten certificeren op toegankelijkheid. De inspectie van de website gebeurt door een externe partij. Slaagt de website? Dan wordt deze opgenomen in het toegankelijkheidsregister en ontvang je een certificaat van het Waarmerk Drempelvrij.

Beter voor elke gebruiker

“Een toegankelijke website is niet alleen prettig voor mensen met een beperking. Het verhoogt namelijk ook de kwaliteit van je website en zorgt voor een betere ervaring voor élke gebruiker. Win-win dus!”

Sebastiaan Bonardt Front-end Developer
Sebastiaaan Bonardt Front-end developer

De rol van contentmanagers

Belangrijk voor contentmanagers: naast techniek is de content op pagina’s minstens net zo belangrijk om een website toegankelijk te maken. Dit omvat onder andere duidelijke teksten, afbeeldingen met een toelichting en ondertiteling bij video's. Door het gebruik van duidelijke titels en koppen die het onderwerp of doel van de paragrafen beschrijven, verhoog je de begrijpelijkheid van teksten. Ook is het belangrijk om alt- en title teksten aan afbeeldingen te koppelen. Daarnaast zijn formulieren vaak een onmisbaar onderdeel van een website, want via die route neemt de gebruiker vaak contact op. Het is dus belangrijk dat alle formuliervelden duidelijke labels hebben en waar nodig aanvullende informatie bieden. Zo help je de gebruiker om het formulier te begrijpen en correct te versturen.

Voordelen van een toegankelijke website

Een digitaal toegankelijke website biedt het belangrijkste voordeel dat deze door iedereen gebruikt kan worden. Dit is niet alleen gunstig vanuit een maatschappelijk perspectief, maar heeft ook commerciële voordelen. Door informatie en diensten toegankelijk aan te bieden, bereikt je website een breder publiek en dit kan interessant uitpakken. Daarnaast beloont Google toegankelijke websites, dus zal je website hoger in de zoekmachine belanden als deze toegankelijk is. Genoeg voordelen dus, voor zowel je gebruikers als jouw organisatie.

Benieuwd hoe toegankelijk jouw website is?

Neem contact met ons op voor een quick scan. Hieruit kunnen we opmaken wat er nodig is om jouw website toegankelijk voor alle gebruikers te maken.

Neem contact op voor een scan